Hogere huuropbrengsten ‘dankzij’ leegstand

Johan Buijs, bestuursvoorzitter van vastgoedfonds NSI, is de negatieve verhalen over zijn branche zat. Het klopt dat er acht miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat, maar er wordt nog altijd veertig miljoen vierkante meter verhuurd. ‘Het is geen gemakkelijke markt, maar er zijn nog genoeg kansen’, zegt hij.
leeg kantoor kpmgwoningmarkt plattelandswoning


Sven Brookhuis (40) van Skepp is het roerend met hem eens. Brookhuis verwierf vorig jaar voor een prikkie een leegstaand kantoorpand in Amsterdam en knapte dat voor ruim €1,2 mln op. De verbouwing van ‘het lelijkste kantoorpand van de Bijlmer’ miste zijn uitwerking niet. Nieuwe huurders stroomden toe.

 
Enkele maanden terug sloten NSI en Brookhuis elkaar in de armen. Het is de bedoeling dat Brookhuis’ onderneming Skepp de komende jaren vijf panden van NSI klaarmaakt voor een veranderende markt. De eerste, een tienduizend vierkante meter grote kantoorkolos in Rotterdam, opent in oktober de deuren.
 
De samenwerking gaat verder dan een relatie tussen klant en opdrachtgever. NSI is eigenaar geworden van de formule Het Nieuwe Kantoor, een idee van Brookhuis. Een deel van de exploitatie van het pand in Rotterdam doen ze samen. Brookhuis blijft voorlopig eigenaar van zijn Het Nieuwe Kantoor in de Amsterdamse Bijlmer, al sluit NSI niet uit dat ze op termijn het pand zullen overnemen.
 
Flexibel huren is te duur
 
Brookhuis ontwikkelde met Het Nieuwe Kantoor een formule die even simpel als doeltreffend is. Zijn bedrijf ontdoet een kantoorpand van alle elementen die doen denken aan ‘hokjes verhuren’. Na het strippen van het binnenwerk resteert een industrieel aandoende ruimte vol natuurlijke materialen, kleurig kunststof en hippe meubelen. Voeg daar een flexibel verhuurmodel en goede horeca aan toe en de metamorfose is compleet.
 
‘De vastgoedsector is alleen ge´nteresseerd in verhuur, niet in marketing’, licht Brookhuis toe.
 
Dat het aantal zzp’ers en kleine bedrijven hard toeneemt, helpt mee. Voor grote ondernemingen is flexibel huren te duur. Kleine ondernemers snakken daarentegen naar zo veel mogelijk flexibiliteit. ‘Het Nieuwe Kantoor past precies bij de ontwikkelingen in de markt’, aldus Buijs. Het mes snijdt aan twee kanten. De huuropbrengsten per vierkante meter zijn flink hoger bij flexibel huren en daar profiteert NSI van mee.
 
Ontmoetingsplek voor ondernemers
 
Buijs bekijkt het pragmatisch. ‘Wij hebben panden en de financiŰle middelen om ze te verbouwen, Sven voegt daar creativiteit aan toe.’ Wat overigens niet inhoudt dat de hele portefeuille van NSI op de schop gaat. Buijs benadrukt dat niet ieder pand geschikt is voor Het Nieuwe Kantoor. Essentieel is dat het pand moet kunnen uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor ondernemers. Horeca en verhuur van flexplekken en vergaderruimtes zijn een belangrijk bestandeel in de exploitatie.
 
Dat is ook zo in Rotterdam. NSI en Brookhuis trekken samen op bij de ontwikkeling van de benedenverdieping. Vlak bij de Erasmusbrug wordt 1100 vierkante meter van de beschikbare 10.000 ingericht met horeca, flexwerkplekken en vergaderruimtes. In totaal valt ongeveer 10% van het pand onder gezamenlijke exploitatie. De rest verhuurt NSI als reguliere kantoorruimte met een looptijd van minimaal een jaar.
 
Het moet uitgroeien tot een merk
 
NSI benadrukt dat de samenwerking met Sven Brookhuis ook echt een samenwerking is. Aan het inrichten van kantoren brandt het vastgoedfonds zijn vingers niet. Dat heeft een fiscale reden. Buijs: ‘We zijn een beleggingsinstelling, we mogen dit type activiteiten niet ontwikkelen.’ Tegen 0% vennootschapsbelasting wegen de kansen op een nieuwe markt niet op.
 
Buijs over het pand in Rotterdam: ‘We steken beiden onze nek uit.’ Samen de lusten, maar ook de lasten benadrukt hij. Bij succes profiteren beide partijen. Hoe de verdeelsleutel exact in elkaar steekt, wil Buijs niet vertellen. Waar het naartoe moet met Het Nieuwe Kantoor is een gemakkelijkere vraag. ‘Het moet uitgroeien tot een merk. Wat mij betreft worden we net zo bekend als Regus.’
 
Ondertussen kijkt Brookhuis alweer naar nieuwe markten, zoals bedrijventerreinen.
 
Flexibel huren
 •Een idee van Sven Brookhuis
•Mede-eigenaar van Skepp
•Skepp bestaat onder andere onder andere uit De Vastgoedinrichter, Kantoorplanner en Property Upgrade
•Het beursgenoteerde NSI beheert een belegd vermogen van circa €2,3 mrd

kopers en verkopers kunnen zich melden bij makelaar-gids.nl via twitter of email

Bron: FD dagblad juni2012
Bron: NRC, NU.nl en het FD

www.makelaar-gids.nl


:

twitter


Volg ons via Facebook

volg ons via Twitter


 

:

: