Nieuwsitems:
Kijker aan Z: Situatie op kantorenmarkt is absurd
leegstand

De situatie op de Nederlandse kantorenmarkt is absurd. Er is veel te veel ontwikkeld met een korte termijnvisie, daar plukken we nu de wrange vruchten van.

Dat zegt Wabe van Enk, hoofdredacteur van vastgoedblad PropertyNL in de Kijker aan Z. ‘’Er is teveel gekeken naar wat interessant is op de korte termijn voor de ontwikkelaar en de gemeente, maar de gebruikers staan op de achtergrond’’, aldus Van Enk. Cuno Steenhoven van vastgoedbedrijf DTZ Zadelhoff voegt daar aan toe dat er veel te weinig rekening is gehouden met de eindigheid van kantoorgebouwen. ‘’Eigenlijk moet een kantoorgebouw na tien jaar heel grondig worden gerenoveerd, als de plek niet goed is, dan is het over 20 jaar over’’. ‘’Voor het oude CBS-gebouw in Leidschendam-Voorburg is het over, het gebouw is moe, aan het eind van zijn levensduur en het moet gesloopt worden.’’ ’Er zijn nog teveel belangen om door te bouwen’’, aldus Van Enk. ‘’De cirkel kan alleen worden doorbroken door de markt te herstructureren’’, meent Van Enk. ‘’Er moet een regie van boven komen, vrijwillig is niet haalbaar’’.
leegstand

meet-nomaden verdwijnen naar nieuwere/ betere /goedkopere panden.

  • Afwaardering: Met name speculatieve berekeningen:
  • 40 miljoen m2 leegstand a 10 euro afwaardering=400 miljoen euro 
  • Factor / opbrengst/waarde: 10 keer de huur = 4 miljard euro af te waarderen?

Het oude KPMG-kantoor in Amstelveen wordt aangehaald als voorbeeld van de malaise op de kantorenmarkt. ‘’Het is op zich een heel mooi gebouw, maar veel te groot voor die plek’’, aldus Van Steenhoven. ‘’Het is grootste gebouw van Amstelveen en dat zijn de meest risicovolle gebouwen. Je moet kijken naar waar de markt behoefte aan heeft en hoe groot de gemiddelde gebruikers zijn in de omgeving.’’ Duitse beleggers hebben het KPMG-kantoor gekocht en ze zijn verbaast over het nomadengedrag van huurders, zelfs van partijen zoals KPMG die bereid zijn om direct naar de buurman te gaan als die een beter bod heeft. Dat is natuurlijk niet duurzaam.’’ ‘’Het oude KPMG-gebouw staat nu twee jaar leeg, na drie jaar nemen de kansen op de markt enorm af.’’

Van Enk voegt hier aan toe dat het met het KPMG-gebouw net is zoals het oude CBS-gebouw in Leidschendam-Voorburg. ‘’Wat er mis is met dat gebouw? Dt het staat in Leidschendam-Voorburg, eigenlijk horen die gebouwen daar niet te zijn ontwikkeld. Overheid en de markt moeten kiezen voor de beste lokaties. Daar is niet de hand aan gehouden. Van Steenhoven: ‘’er is veel te weinig rekening gehouden met de eindigheid van de levensduur van een kantoorgebouw. "

Video Rtl Z:


bron RTL NVM  www.makelaar-gids.nl
                makelaar-gids.nl nieuws berichten Wekelijks overzicht van nieuwsberichten:

Inschrijven voor de nieuwsbrief en volg ons via Twitter.


:twitter


Volg ons via Facebook

volg ons via Twitter